4.7 Cultuurschok en heimwee

Ondergedompeld worden in een nieuwe cultuur, geconfronteerd worden met andere waarden, normen, gewoonten, godsdienst, taal, sport, voeding, enz. is best vermoeiend. Door de confrontatie ga je datgene wat je altijd als vanzelfsprekend beschouwde in vraag stellen, krijg je een beter inzicht in de dagdagelijkse dingen, in je eigen cultuur en geleidelijk aan besef je dat je ervaring in het buitenland je leven danig heeft veranderd. Hoe meer je weet over de cultuur waarin je terechtkomt en over het veranderingsproces dat je zal doorlopen, hoe vlotter de aanpassing aan de nieuwe culturele context zal verlopen.

Gevoelens van heimwee kunnen je aanpassingsproces bemoeilijken. Sommige studenten ervaren vrijwel meteen gevoelens van heimwee, terwijl anderen hier pas tegen het einde van hun verblijf door worden overvallen. Feestdagen, verjaardagen, familiefeesten, ziekte in de familie kunnen hier extra toe bijdragen en je naar thuis doen verlangen. Ook het klimaat kan hierop een invloed hebben.

Enkele tips om hier mee om te gaan:

  • Wacht niet tot je gevoelens van heimwee vanzelf verdwijnen. Praat er over met een begeleider, familielid, kotgenoot, andere studenten. De kans is groot dat anderen net dezelfde gevoelens ervaren en ermee omgaan wordt dan makkelijker.
  • Neem foto’s van familie en vrienden mee, je favoriete cd’s en eventueel recepten van het favoriete gerechten.
  • Nodig nieuwe vrienden uit en onderhoud sociale contacten. Dit laatste bedoelen we niet virtueel. Kom uit je kot en omring je met andere mensen.
  • Wees geduldig. Je zal je heus wel aanpassen aan je nieuwe thuis.
  • Sluit je aan bij een vereniging (sport, vrijwilligerswerk, …).
  • Neem deel aan georganiseerde activiteiten.
  • Onderhoud contacten met het thuisfront. Via sociale media en skype kan je toch nog dagelijks in contact blijven. Laat dit echter geen belemmering vormen om de nieuwe wereld rond je te ontdekken.

Hoe beter je geïntegreerd bent in de nieuwe cultuur, hoe moeilijker het wordt om deze achter te laten en je opnieuw aan te passen aan het leven thuis. Je thuis zal je anders ervaren, omdat je er nu met andere ogen naar kijkt. Het kan voorkomen dat je opnieuw het aanpassingsproces moet doorlopen, met dezelfde kritische vragen, vergelijkingen, frustraties als diegene die je ervaren hebt tijdens de aanpassing in je gastland.

Maar – Laat je door deze vaststellingen niet ontmoedigen. De tips zijn bedoeld om je te helpen bij een proces dat nu eenmaal een deel kan zijn van de ervaring.

Een studie- of stageverblijf in het buitenland staat in belangrijke mate garant voor een onmisbare ervaring, zowel op inhoudelijk vlak als op het vlak van persoonlijkheidsontwikkeling en sociale relaties.

Boek zo snel mogelijk je ticket, en neem mij gerust mee. Aurélie, stage in Egypte.Lees verder: 5   Downloads: alle bijlagen uit het handboek
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen