Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Ilse
Yoff - SENEGAL


  • Ilse (Yoff, SENEGAL)
    Yoff, SENEGAL

Kostprijs per maand

€75/maand+on/reiskosten

Wie?

Ilse, professionele Bachelor Orthopedagogiek

Bestemming

Buitenlandse stage in Senegal tussen februari en mei 2010.

Beurs

Mogelijkheid voor reisbeurs van VLIR-UOS (1000 euro)

Heb je tips voor toekomstige internatonale studenten ?

Héél goed voorbereiden voor je vertrekt. Niet enkel praktische dingen, zoals verzekeringen en zo. Voor wie nog niet in Afrika is geweest: geen hoge verwachtingen hebben; het is wel een schok. Eens je daar bent, moet je het Belgische wat kunnen loslaten en ter plaatse genieten. Je kunt best niet blijven hangen tussen de twee plaatsen in je hoofd.

Waaruit bestond je buitenlandse ervaring

Voor mijn afstudeerstage ging ik naar Senegal. Er was eerst een selectieprocedure op school om wel of niet te kunnen gaan. Na papieren rompslomp werd ik geselecteerd, en vervolgens moest ik de stageplaats contacteren. Er waren voorts veel praktische voorbereidingen, niet enkel voor het school. Van februari tot mei werkte ik in een dagopvangcentrum voor kansarme kinderen en straatkinderen (kinderen van 2 tot 10 en soms ouder) in Yoff (voorstad van Dakar). Het dagopvangcentrum heet Talibés Samaiy Xaritte. Het ging vooral om meedraaien in functie van de stage, en dus niet enkel werken, maar ook leren en verslagen maken.

Hoe kwam je tot deze ervaring?

Ik had al sinds mijn 16e elke vakantie vrijwilligerswerk gedaan, eerst Oost-Europa, dan Afrikaanse landen. Dit met Bouworde vzw. Vandaar dat ik altijd al interesse had om in het buitenland te werken. Dus vanaf dat ik aan mijn opleiding begon, wou ik buitenlandse stage doen. Dan kwam het neer op de selectieprocedure, maar mijn eerste keuze was wel al Afrika en meer bepaald Senegal. Ik wou dat eerder al doen, maar toen was ik te jong. Bovendien was mijn doelgroep ook iets wat mij aansprak.

Voornaamste minpunten?

Als er problemen waren, was het lastig om te communiceren met België. Dit in beide richtingen. Later kon ik wel over Skype beschikken.
Een ander minpunt: het was zeer moeilijk om degelijk werk te leveren voor school. Daardoor zat ik altijd op een dakterras of in een volle klas. De scriptie daar schrijven is niet makkelijk. De grootste moeilijkheid was dus het schoolwerk gedaan krijgen. Bovendien werkten we er 10 uur per dag, douchen en eten niet meegerekend. Dan nog eens voor school werken werd dus enorm vermoeiend.

Zijn er zaken die je liever anders had gezien/gedaan?

Ik had nog langer willen blijven. Voor het overige kan ik aan niks denken.

Je verblijfplaats: hoe zit dat in elkaar?

We verbleven bij een gastgezin, maar het kwam neer op één kamer, zoals een kot hier. We betaalden een bedrag aan de voorziening zelf, die op hun beurt de huur en een deel van het eten betaalden. Er was ook nog 15 euro per maand dat moest afgestaan worden aan de werking van het project. In elk geval kwam het op zo’n 75 euro per maand neer, waarvan 40 euro naar de kamer.
Om er te leven in het algemeen is het wel niet te onderschatten: standaardproducten kosten geen geld, maar ingevoerde zaken kosten wel erg veel.

Was het vanuit praktisch opzicht makkelijk om in het buitenland te studeren?

Eigenlijk wel. De school bood de stageplaats aan, en de school hielp ook met de afspraken. Op voorhand kreeg ik al een idee van wat mij te wachten stond, doordat ik veel informatie kreeg. Zo kon ik mij praktisch goed voorbereiden.

De taal en de reis vielen wel mee; Yof lag vlakbij het vliegveld van Dakar. De taal was Frans, en daar had ik al een notie van.

Het verblijf werd voor ons geregeld, want er zijn kamers bij gastgezinnen die standaard gehuurd worden als er vrijwilligers afkomen. Ze kwamen ons zelfs ophalen aan de luchthaven. Mijn verblijfplaats was op de koop toe nog eens recht tegenover de projectplaats.

Welke vaardigheden en meerwaarde vond je het belangrijkst ?

Op vlak van studie: theorie leren koppelen aan verschillende contexten. Theoretisch kunnen werken (reflectieverslagen e.d.) zijn belangrijk.
Op persoonlijk vlak: je maakt er enorm veel mee en leert evidenties opzij zetten eens je daar bent. Veel kinderen hebben bijvoorbeeld geen eten, terwijl wij dat aan hen geven. Hier ga je ervan uit dat zoiets onmogelijk is. Wij moesten bijna voor elk aspect zorgen, omdat er zoveel mensen waren die niks hebben, zeker in het geval van de straatkinderen.
En er leven op zich zorgt ook dat je leert dat je in feite niet veel nodig hebt…

Wat is het voornaamste verschil tussen je verblijf in het buitenland en in België wonen / studeren?

Ik heb soms wel gedacht dat het in België meer stresserend is om stage te lopen, ondanks al het werk en praktische problemen. Er is een andere houding tegenover stageplaatsen en stagebegeleiders. In een buitenlandse stageplaats kan je meer nut hebben voor de stageplaats zélf, en is je afstudeerproject ook vaak interessanter, én nuttiger voor het project ter plaatse ook. Zo sta ik nu nog in contact met die mensen. Ik ben zelfs nog eens terug geweest in september.
Een ander voordeel in het buitenland is het leren relativeren en in verschillende contexten leren werken. Dus jezelf leren aanpassen.
Anderzijds heb je in België overal een bron van informatie, niet enkel op het internet. Maar voor buitenlandse stages is het toch belangrijk dat je veel informatie mee neemt, want ginder is er niet veel voor handen.
In België kan je er ook iets sneller op vertrouwen dat iets in orde gaat komen. Daar leef je meer van dag tot dag. Het organisatorische aspect, dus.

Was het een leuke ervaring?

ja

Zou je nogmaals overwegen?

jaBekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen