Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Janka
Lennoxville - CANADA


  • Janka (Lennoxville, CANADA)
    Lennoxville, CANADA

Studie of Stage ?

studie

Naam van de opleiding die je op het moment van je vertrek naar het buitenland volgde

Handelsingenier

Naam van je thuisinstelling

Universiteit Hasselt

Naam van je gastinstelling

Bishop's University

Ontving je een beurs? Welke beurs en welk bedrag per maand?

Ik heb een bijdrage van 500 euro van de Universiteit Hasselt zelf gekregen omdat er voor uitwisselingen buiten Europa geen Erasmus beurzen bestaan. Deze gelden alleen binnen Europa.

Totale duur van je verblijf.

4 maanden

Waarom besloot je om in het buitenland te studeren / stage te lopen?

Waarom zou je wel niet naar het buitenland gaan? Voor ik begon wist ik natuurlijk niet hoe geweldig het allemaal wel niet zou worden, maar ik keek gewoon enorm uit naar zo een nieuwe ervaring. Nieuwe mensen leren kennen, een vreemde taal spreken (en je kennis ervan verbeteren natuurlijk!), een land van veel dichterbij leren kennen, met andere culturen leren omgaan, een nieuwe vorm van zelfstandigheid ontwikkelen... en uiteraard: Het staat ook nog eens mooi op je CV, je komt terug met fantastische verhalen en noem nog maar op.

Waarom koos je deze bestemming?

Ik wou eigenlijk eerst naar Frankrijk gaan om mijn Frans te verbeteren (dit heb ik dan in 2011 gedaan - na Canada had ik de smaak volledig te pakken!) maar toen ik zag dat Canada bij de keuzebestemmingen was heb ik niet meer getwijfeld! Het is niet onmiddellijk een land waar ik eventjes op vakantie zou kunnen gaan, ik had nog nooit de grote oceaan overgestoken, ik zou een tripje kunnen maken naar de USA (op uitwisseling gaan in land x betekent namelijk niet dat je buurland y niet even kunt gaan bezoeken: zeker doen!) en gewoon, het land sprak me aan! Bovendien was de universiteit waar ik zou gaan bekend omwille van haar goede ontvangst van uitwisselingsstudenten.

Verliep de voorbereiding vlot (keuze van de opleiding / de stage in het buitenland, het vinden van huisvesting, praktische organisatie, …) ? Indien neen, wat waren de obstakels ?

Alles is zeer vlot verlopen! Ik heb wel eventjes moeten zoeken om de juiste vakken te kunnen vinden zodat mijn studieprogramma wanneer ik terug kwam in België nog hetzelfde zou kunnen blijven.

Kon je rekenen op begeleiding van je thuisinstelling en / of gastinstelling?

Beide instellingen gaven de nodige begeleiding en informatie. Er kon zowaar bijna niets meer mislopen! Allemaal super geregeld!

Heb je tips voor toekomstige internatonale studenten ?

Ik kan iedereen alleen maar aanraden om een keertje het buitenland in te trekken voor een langere periode. Je komt er in een groep met andere uitwisselingsstudenten terecht die helemaal in dezelfde nieuwe situatie als jij zitten en je moet zeker nergens nerveus voor zijn! Achteraf hou je er een pak aan ervaring, mooie verhalen, fantastische herinneringen, taal- en cultuurkennis, en internationale vrienden aan over.

Ikzelf ben na mijn uitwisseling naar Canada in 2010, in 2011 opnieuw naar het buitenland (Frankrijk) gegaan. En als ik kon, dan vertrok ik morgen opnieuw! Maar eerst ga ik nu al mijn buitenlandse vrienden hier in België rondleiden ofwel me laten rondleiden in hun land!
Bekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen