Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Lies
Nieuw-Nickerie - SURINAME


  • Lies (Nieuw-Nickerie, SURINAME)
    Nieuw-Nickerie, SURINAME

Studie of Stage ?

stage

Naam van de opleiding die je op het moment van je vertrek naar het buitenland volgde

Sociaal Cultureel Werk

Naam van je thuisinstelling

Hogeschool Gent

Naam van je gastinstelling

WINgroep

Kostprijs per maand

ongeveer 100 voor huisje en internet

Ontving je een beurs? Welke beurs en welk bedrag per maand?

mogelijkheid tot verkrijgen VLIR-beurs (1000 euro)

Totale duur van je verblijf.

4 maanden

Waarom besloot je om in het buitenland te studeren / stage te lopen?

Het was een enorme uitdaging om mij te bewijzen op professioneel vlak. Als stagiaire leer je veel meer over de cultuur en de lokale bevolking. De vrijheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid sprak mij ook meteen aan. 

Waarom koos je deze bestemming?

De cultuur sprak mij direct aan, net als het soort werk dat ik er zou verrichten. De taal was natuurlijk een pluspunt. Ervaringen van anderen stimuleerden mij hiervoor te kiezen.

Verliep de voorbereiding vlot (keuze van de opleiding / de stage in het buitenland, het vinden van huisvesting, praktische organisatie, …) ? Indien neen, wat waren de obstakels ?

Hogent gaf mij het aanbod stage te lopen bij WINgroep. De ontmoeting met de stagecoördinator in juni 2011 gaf voor mij de doorslag. Hij wees op alle gevaren en moeilijkheden maar ook met deze kennis had ik nog steeds veel zin om mij in te zetten voor WIN. 

Ik kon al mijn bedenkingen, vragen, .... doormailen naar de stagecoördinator in Suriname. Hij zorgde ook voor huisvesting in Nickerie. 

Ik heb vooral moeite gehad met het regelen van alle praktische zaken als verzekeringen, vlucht boeken, visum, ... . Ik zou meteen vertrekken na mijn examens in januari met het gevolg dat ik alles moest voorbereiding tijdens mijn blok en examens. Het was een zeer stressvolle periode want er moet met heel wat rekening gehouden worden. Bovendien was heel veel onduidelijk, voornamelijk rond de verzekeringen. Het visum (machtiging tot kort verblijf) had ik pas één dag voor vertrek kunnen bemachtigen.

Kon je rekenen op begeleiding van je thuisinstelling en / of gastinstelling?

Van mijn thuisinstelling kreeg ik vooral informatie over mijn stagebegeleiding. Ik werd ook in contact gebracht met WINgroep maar voor de rest diende je het zelf te klaren. Ik herinner mij enkel nog een vijfminuten durende samenkomst over één of andere document waar ik het nut nog niet van begrijp. 

Stage- en bachelorproefbegeleiding krijg ik van mijn stagepromotor. Dit is een docente Sociaal Cultureel Werk aan de Hogeschool van Gent.

De gastinstelling hielp waar ze me konden helpen. Ze regelden een taxi die me kwam ophalen aan de luchthaven, overnachting in de stad en vervoer naar het district Nickerie. In verband met mijn stage en bachelorproef heb ik éénmaal in de twee weken een afspraak met de stagecoördinator. Hij werkt op hetzelfde kantoor dus kan ik hem tussendoor ook vragen stellen. Iedereen staat hier open om je te helpen. 

 

Hoe financierde je je verblijf (beurs, eigen bijdrage in de kosten, sponsoring van familie / vrienden, vakantiejob, baan in Vlaanderen / buitenland, …) ?

Er is een mogelijkheid tot het verkrijgen van een VLIR-beurs. Hiervoor moet je wel heel wat documenten invullen en je beweegredenen voldoende staven. Voorlopig ben ik geselecteerd door Hogeschool Gent en wacht ik nog op bevestiging van VLIR-organisatie. 

Ik doe een eigen bijdrage in de kosten; hiervoor heb ik weekendwerk in Vlaanderen verricht en haalde ik een deel van mijn spaarrekening. Gelukkig kan ik rekenen op financiële steun van mijn ouders en sommige familieleden deden aan sponsoring.

 

Hoe ging je om met een eventueel te verwerken cultuurschok (bij aankomst op je bestemming, terug thuis) ?

Bij aankomst op bestemming: ik besloot niet te veel te verwachten van mijn stage want je weet nooit waar je terechtkomt. Maar alles viel heel goed mee. Er werken ook veel andere stagiaires uit België en Nederland en daar kan je altijd bij terecht. Ook mijn collega's en andere WINmedewerkers ondersteunden mij tijdens mijn verblijf.

Alvorens je vertrekt naar Nickerie kan je op de website www.wingroep.com een reader lezen. Hierin worden duidelijk de voornaamste cultuurverschillen opgesomt. Het heeft je een helder beeld en helpt je bij het voorbereiden: van aanpassing tot de cultuurverschillen.

Terug thuis: nog niet van toepassing. Ik blijf hier nog een tweetal maanden.

Wat waren de minpunten ?

Weinig minpunten waar WINgroep en Hogent echt iets aan kunnen doen. Ik denk maar aan de vervelende muggen die je, ondanks anti-muggenzalf en een klamboe, niet met rust laten. 

Ik heb nog twee maanden stage te gaan dus evalueren zal beter lukken als alles hier afgerond is. Hier kom ik dus later op terug. 

Wat waren de pluspunten ?

Ik heb nog twee maanden stage te gaan dus evalueren zal beter lukken als alles hier afgerond is. Hier kom ik dus later op terug. 

Heb je tips voor toekomstige internatonale studenten ?

Begin op tijd met de praktische voorbereidingen. Op die manier reduceer je stressvolle situaties.

Laat je voldoende informeren door mensen met ervaring.

Denk niet te vaak aan thuis. Oké schenk ze wel voldoende aandacht en hou ze op de hoogte van je avonturen maar je weet dat je binnenkort terug bij ze bent dus verdoe je tijd niet met treuren over het gemis. 

Geniet ervan! Grijp de kansen die je krijgt want het is werkelijk nu of nooit.
Bekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen