Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Robin
Luxemburg - LUXEMBURG


  • Robin (Luxemburg, LUXEMBURG)
    Luxemburg, LUXEMBURG

Studie of Stage ?

stage

Naam van de opleiding die je op het moment van je vertrek naar het buitenland volgde

Handelswetenschappen

Naam van je thuisinstelling

Hogeschool Gent

Naam van je gastinstelling

Amazon EU

Kostprijs per maand

800-900 euro

Ontving je een beurs? Welke beurs en welk bedrag per maand?

Erasmus beurs gedurende 3 maanden als deel van mijn opleiding (3 maanden zijn vrijwillig extra)

Totale duur van je verblijf.

6 maanden

Waarom besloot je om in het buitenland te studeren / stage te lopen?

De reden waarom ik in het buitenland wou gaan studeren is vooral om de talen te verbeteren en zelfstandiger te gaan leven. Mijn talen waren 'oke' maar door deze nieuwe ervaring hoopte ik het Engels, Frans en in beperkte mate Duits meer meester te zijn.

Ik wou ook zelfstandiger gaan leven aangezien ik nog niet alleen had gewoond in België, zelfs niet op een kot.

Ik hoopte ook veel nieuwe mensen te leren kennen van verschillende landen. Dit kan later altijd van pas komen zowel op professioneel vlak als op sociaal vlak.

Waarom koos je deze bestemming?

Ik koos voor Luxemburg omdat dit een stad is waar veel internationale instellingen/bedrijven gevestigd zijn. Denk maar aan de Europese instellingen, de hoofdzetels van enkele (privé) banken tot hoofdzetels van grote internetbedrijven zoals Skype en Amazon.

De veelzijdigheid die je hebt binnen Luxemburg is ook zeer aantrekkelijk: je kan hier de prachtige natuur bewonderen, het oude stadsgedeelte gaan bezoeken, of zelfs het hypermoderne stadsdeel gaan bezichtigen met zijn grote architecturale gebouwen. Ook de talen die hier worden gesproken zijn veelzijdig: op de werkvloer is dit meestal Engels (in de privésector) en in de winkels en dergelijke praat je dan weer Frans of Duits of zelfs een mix van beide, het Luxemburgs dus.

Verliep de voorbereiding vlot (keuze van de opleiding / de stage in het buitenland, het vinden van huisvesting, praktische organisatie, …) ? Indien neen, wat waren de obstakels ?

De voorbereiding is natuurlijk veel meer papierwerk dan bij een stage die je in het binnenland zou doen: allerlei documenten invullen voor de verzekering, contracten met de school, contracten met het stagebedrijf, registratie van woonplaats, enz.

In het begin is het zoeken naar huisvesting niet zo simpel, aangezien de huisprijzen hier enorm duur zijn (vergelijkbaar met Parijs of duurder). Ik heb via mijn stageplek wel een dikke gids gekregen waar alle informatie in te vinden is die je nodig hebt als je in Luxemburg komt wonen en werken. In de gids, uitgegeven door de stad Luxemburg zelf, vind je nuttige adressen om als stagiair aan een woonplaats te geraken alsook nuttige adressen om je inkopen te doen, de busticketten te kopen, de dokters/hospitalen/apothekers in de buurt. Kortom je vind er alles in wat je nodig hebt om er te leven.

Kon je rekenen op begeleiding van je thuisinstelling en / of gastinstelling?

Zoals hierboven aangehaald, heb ik een nuttige infogids "Just arrived in Luxembourg" gekregen via mijn gastinstelling. Deze gids heeft me echt geholpen om alle praktische zaken snel en efficiënt op te lossen. Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik een gratis parkeerkaart voor mijn wagen kon krijgen als ik hier mijn adres opgaf; iets waar ik van tevoren schrik voor had aangezien de parkeerplaatsen enorm duur zijn.

Hoe financierde je je verblijf (beurs, eigen bijdrage in de kosten, sponsoring van familie / vrienden, vakantiejob, baan in Vlaanderen / buitenland, …) ?

Mijn verblijf werd deels gefinancierd door de stageplaats en deels met behulp van de erasmusbeurs die ik gekregen heb van de overheid.

Hoe ging je om met een eventueel te verwerken cultuurschok (bij aankomst op je bestemming, terug thuis) ?

Luxemburg is niet echt ver van België dus een echte cultuurschok was er niet. Het zit hem enkel in de details: het leven is hier veel duurder en dus moet je toch wat meer op je centen letten dan in België. De locale bewoners zijn heel vriendelijk en behulpzaam, maar je moet wel moeite doen om hen aan te spreken in het Frans of Duits, wat vrij logisch is.

Af en toe ga ik nog eens naar huis en dan ben ik wel blij om nog eens Nederlands te kunnen praten met mijn familie en vrienden.

Wat waren de minpunten ?

De minpunten zijn hierboven reeds kort aangehaald:

- De levensstandaard is hoger dan in België en dus is het leven ook duurder voor een student.

- In het weekend in de stad vrij leeg aangezien alle grensarbeiders terug naar hun families gaan.

- Alle winkels sluiten om 18u behalve het grote winkelcentrum Auchan, maar voor mijzelf is de tocht soms te ver aangezien ik (met de bus) op een vrij grote afstand van het winkelcentrum werk.

Wat waren de pluspunten ?

De pluspunten aan mijn verblijf hier zijn:

- Ervaring opdoen in een multinational in een internationale omgeving: ik kom hier dagelijks in contact met mensen van over de hele wereld. Dit is iets wat in België toch in mindere mate mogelijk is.

- Verschillende talen spreken op dezelfde dag: soms is dit wel wat verwarrend, maar het is perfect om je talenkennis te verbeteren. Ik praat op 1 dag meestal 3 verschillende talen.

- In Luxemburg centrum heb je alles wat je nodig hebt: je hebt hier alle winkels die je in België terugvindt en zelfs meer. De variëteit aan restaurants is hier ook eindeloos.

- In contact komen met andere stagiaires binnenin mijn residentie: Ik kom vooral met mensen uit Frankrijk en Duitsland in contact, dit is opnieuw goed voor mijn talen maar tevens worden deze mensen ook goede vrienden. Er is meer dan België alleen en hierdoor leer je dit ook ontdekken !

Heb je tips voor toekomstige internatonale studenten ?

Zorg ervoor dat je je goed laat informeren vooralleer je de aftocht maakt naar het land waar je wil studeren/ stage wil lopen. Ik kan me inbeelden dat mensen in Hong Kong of Sydney het net iets moeilijker zullen hebben om alle papierwerk te doorlopen.

Denk er ook aan dat je dit waarschijnlijk slechts 1x in je leven zal meemaken en je dus niet mag twijfelen om thuis te blijven om diverse redenen. De zelfstandigheid die je leert door zelf je eten te koken, zelf je kleren te wassen, etc. is trouwens een goede extra om op je cv te plaatsen.
Bekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen