Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Klaas
Genève - ZWITSERLAND


  • Klaas (Genève, ZWITSERLAND)
    Genève, ZWITSERLAND

Kostprijs per maand

Zo’n €1500/maand in totaal

Wie?

Klaas (Master in de Geschiedenis); Rechten en Internationale en Vergelijkende Politiek

Bestemming

Buitenlandse stage bij de V.N. in Genève van januari tot april 2010

Beurs

Financieringsprogramma Vlaamse Overheid: €4400

Waaruit bestond je buitenlandse ervaring

Ik liep stage bij het Bureau van de VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten waar naast zo’n 850 personeelsleden voortdurend zo’n 40 tot 60 onbetaalde stagiairs aan de slag zijn. Ikzelf werkte met een viertal andere stagiairs voor de ‘Human Rights Council Branch’, het secretariaat van de Mensenrechtenraad en haar subsidiaire organen. Het grootste deel van mijn tijd in Genève werkte ik dus in een conferentiezaal in het ‘Palais des Nations’ – het gebouwencomplex dat na de Eerste Wereldoorlog werd opgetrokken om er de Volkenbond in te huisvesten – waar we de vergadering van zo’n vierhonderd diplomaten, mensenrechtenexperts, journalisten en NGO-vertegenwoordigers ondersteunden. Dat werk bestond zowel uit praktische als inhoudelijke taken. We schreven verslagen en bereidden de stemming van resoluties voor, maar deden ook onderzoek naar specifieke mensenrechtenthema’s en verzorgden de protocollaire begeleiding van ambassadeurs en ministers.

Hoe kwam je tot deze ervaring?

Na enkele jaren als studentenvertegenwoordiger actief te zijn geweest, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wou graag een eind in het buitenland wonen en ben bovendien sterk geïnteresseerd in internationale politiek en diplomatie. Uiteindelijk ben ik gewoon zelf online op zoek gegaan naar stageprogramma’s, waarna ik een applicatie ingediend heb bij de VN (OHCHR) en ten slotte het geluk had geselecteerd te worden.

Voornaamste minpunten?

Ik kijk eigenlijk heel tevreden terug op mijn verblijf in Genève. Een minpunt is dat de stad heel duur is, maar door de stagefinanciering die ik van het departement Internationaal Vlaanderen van de Vlaamse Overheid mocht ontvangen, werd dat probleem grotendeels opgelost.

Zijn er zaken die je liever anders had gezien/gedaan?

Het initiële stageaanbod is altijd drie maanden; ik kreeg de kans daar nog drie maanden aan toe te voegen, maar kon dat niet omdat ik in Leuven examens moest afleggen.

Je verblijfplaats: hoe zit dat in elkaar?

Ik moest op korte termijn een verblijfplaats zien te vinden en heb via een website met zoekertjes voor de privémarkt uiteindelijk een kamer gevonden in een appartement. De dame die het appartement met haar twee kinderen bewoonde, was zo vriendelijk mijn was te doen, maar ik heb er wel hemden leren strijken.

Was het vanuit praktisch opzicht makkelijk om in het buitenland te studeren?

Het moeilijkste aspect was natuurlijk een stageplaats toegewezen krijgen. Je aanvraag wordt gescreend door de stage-administratie, waarna een eerste selectie plaatsvindt. Daarna worden die kandidaturen in een database geplaatst en kan je opgebeld worden door een VN-staflid die op zoek is naar een stagiair voor zijn dienst. Uiteindelijk werd ik bij het derde telefonische interview geselecteerd.

Welke vaardigheden en meerwaarde vond je het belangrijkst ?

De werking van een intergouvernementeel orgaan van zo dichtbij meemaken is in elk geval bijzonder interessant. Het voordeel van werken bij een multilaterale organisatie is dat je in één klap met verschillende culturen van over de hele wereld in contact komt – de simultane vertaling die daarbij komt kijken, is natuurlijk ook bevorderlijk voor je talenkennis.

Wil je nog een iets belangrijks kwijt wat mensen over jouw verblijf zeker moeten weten?

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: een tijdje in het buitenland verblijven wijzigt je wereldbeeld en is alleen al daarom echt een aanrader.

 

MEER INFO: Speciaal Financieringsprogramma van de Vlaamse Overheid voor stages bij internationale multilaterale organisaties.

 

http://iv.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?fid=64

Was het een leuke ervaring?

ja

Zou je nogmaals overwegen?

jaBekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen