Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Michiel
Barcelona - SPANJE


  • Michiel (Barcelona, SPANJE)
    Barcelona, SPANJE

Kostprijs per maand

€450-500/maand

Wie?

Michiel, Master Management

Bestemming

Erasmus in Barcelona (augustus 2007-februari 2008) + latere stages ook in Barcelona dsf sdf sdf sdf sdf ds fsdd fsd f sddf sdfsddf fd sf sdf sdf sd fsdd fsd fsd fsd f sddf sdd fsd fsdd fsd fsd df sdd fsf

Beurs

Erasmusbeurs + Leonardo da Vincibeurs voor stages

Hoe kwam je tot deze ervaring?

Mijn ouders zijn altijd veel op reis geweest en namen ons altijd met hun mee, waardoor het ontdekken van andere culturen er eigenlijk met de paplepel werd ingegoten. Toen ik in het tweede jaar Communicatiewetenschappen dan ook de kans kreeg om het jaar erop op Erasmusuitwisseling te gaan, heb ik dan ook geen moment getwijfeld. Aangezien mijn faculteit een (relatief beperkt) aantal overeenkomsten had met buitenlandse universiteiten, had ik de keuze uit Porto (Portugal), Madrid (Spanje), Barcelona (Spanje) en Lund (Zweden). Vermits de Erasmusuitwisseling in het eerste semester plaats ging vinden en ik toch graag de ‘mildere klimaten’ wilde opzoeken, vielen Madrid en Lund al direct af, waardoor de shortlist verkleind werd tot Barcelona en Porto. En aangezien Barcelona bekend staat om zijn unieke combinatie van cultuur, natuur, stad en bergen, was de keuze snel gemaakt.

Omdat ik na mijn Erasmusuitwisseling mijn Spaans (en Catalaans) nog wat wilde bijschaven en de interculturele contacten erg begon te missen, besloot ik bij mijn terugkomst in België zo snel mogelijk opnieuw naar Barcelona te vertrekken, dit keer om er naast studeren ook wat werkervaring bij te nemen. Na lang aandringen bij de universiteit heb ik dan een Leonardo da Vincibeurs kunnen bemachtigen voor zes maanden, en ben ik opnieuw naar Barcelona vertrokken.

Welke obstakels dienen overwonnen te worden om die reis te realiseren?

Wat betreft Erasmus is het voorbereidingswerk eigenlijk exact zoals het in de film “L’Auberge Espagnole” te zien is; zo moest ik onder andere een aanvraagformulier invullen om op Erasmus te gaan, een motivatie indienen, op gesprek gaan bij de Erasmusverantwoordelijke, mijn studiedossier in Leuven invullen, rekening houdend met het feit dat ik een half jaar in het buitenland zou gaan studeren en dus voor niet alle vakken in Leuven aanwezig zou kunnen zijn, contact opnemen met de gastuniversiteit,…Dat waren de voorbereidingen die in België genomen moesten worden, maar dan eenmaal in Spanje moest er dan ook nog contact opgenomen worden met de Erasmusverantwoordelijke van de gastuniversiteit, moesten we onze Erasmusvakken kiezen, laten goedkeuren door de Erasmusverantwoordelijke aan de gastuniversiteit, doorsturen naar België en daar ook wachten op de officiële goedkeuring (en als je die niet kreeg moest je opnieuw beginnen), en zodra dat in orde was alles weer opnieuw doorsturen naar de gastuniversiteit die dan op haar beurt ook de officiële goedkeuring gaf, waarna de vakken ook effectief opgenomen konden worden in ons studiedossier. Uiteindelijk heeft de voorbereiding ongeveer een zestal maanden in beslag genomen in België, en heeft het in Spanje dan nog een goede maand geduurd eer ons studiedossier daar ook volledig in orde was.

Wat betreft de stage was het allemaal nog veel meer werk, aangezien er wat dat betreft helemaal geen overeenkomsten bestonden met stage-organisaties in het buitenland, en ik echt alles op eigen houtje moest regelen (ik was dan ook de eerste student van de Faculteit Sociale Wetenschappen om op buitenlandse stage te vertrekken!). Kort samengevat moest ik goedkeuring vragen aan de stageverantwoordelijke, contact opnemen met de Erasmusverantwoordelijke, en mijn voorstel voorleggen aan de Decaan van de Faculteit. Eenmaal zij hun toestemming gegeven hadden om gedurende zes maanden naar het buitenland te vertrekken, moest ik zelf op zoek naar een geschikte beurs die ik dan weer moest laten goedkeuren door de universiteit. Daarna moest dan nog overlegd worden met de verzekeringsdienst van de K.U.Leuven of ik wel verzekerd zou blijven als ik eenmaal op stage zou vertrekken. Daarna begon voor mij het werk pas, aangezien ik ook zelf verantwoordelijk was voor het vinden van een stagebedrijf. Na het verzenden van een goede 200 mails naar verschillende bedrijven in de communicatiesector in Barcelona, had ik na een tweetal maanden uiteindelijk een stagebedrijf te pakken. Wat betreft de huisvesting kon ik dit keer gelukkig beroep doen op de huisbaas van tijdens mijn Erasmusverblijf die toevallig nog een kamer voor mij vrij had. Gelukkig maar, anders was ik daar ook nog een maand aan kwijt.

En ander obstakel in Spanje is zeker nog altijd het taalaspect. Aangezien alle media enkel en alleen in het Spaans (en in Barcelona zeker ook Catalaans) zijn – films worden bijvoorbeeld allemaal gedubd – wordt de bevolking niet gestimuleerd om Engels te spreken; en is een basiskennis Spaans dus wel zeker aan te raden voor iedereen die een tijdje in Spanje wil verblijven. Dat Catalaans in Catalonië zeer fanatiek gesproken wordt (zeker naargelang je meer naar de provincies buiten het centrum gaat) wist ik niet voor ik ernaar toe ging, dus dat was wel eventjes een tegenvaller met een basiskennis Spaans die niet verder reikte dan ‘dos cervezas por favor’. Anderzijds zorgt die voortdurende blootstelling aan Spaans/Catalaans er natuurlijk wel voor dat je na enkele maanden de taal bijna automatisch onder de knie begint te krijgen.

Voornaamste minpunten?

Eerlijk gezegd heb ik me gewoon te goed geamuseerd en kan ik me niet dadelijk minpunten herinneren. Als ik er dan toch één zou moeten opnoemen, dan zou dat de bureaucratie en de ongelofelijk trage administratie van zowel de huis- als gastuniversiteit moeten zijn. Zeker tijdens mijn stage heb ik wel zo goed als dagelijks mailtjes moeten sturen naar Leuven om allerlei niemendalletjes in orde te brengen. Op dat moment krijg je er soms misschien wel een punthoofd van, maar het is aan de andere kant ook een les in het doorzetten, geloven wat je doet, en niet opgeven.

Zijn er zaken die je liever anders had gezien/gedaan?

Betreffende de Erasmusuitwisseling had ik toch graag – zoals studenten uit andere landen en zelfs uit andere universiteiten in België – de mogelijkheid gehad het Erasmusverblijf met 6 maanden te verlengen. Een half jaar is namelijk net iets te weinig om een cultuur, land en taal helemaal te kunnen ontdekken, en het zou echt heel plezant geweest zijn mocht ik de mogelijkheid gehad hebben een jaar op uitwisseling te kunnen gaan – een mening die overigens veel van de mede-Erasmussers uit Leuven met mij delen.

Wat betreft de stage zou het leuk geweest zijn mocht de universiteit over een database met buitenlandse bedrijven beschikken waaruit studenten een stage in het buitenland kunnen kiezen, zodat niet alles zelf geregeld moet worden. Ook zou de universiteit in het algemeen wat meer moeite mogen doen om zowel het Erasmus- als het Leonardo da Vinci-programma bij de studenten bekend te maken; want moest ik niet zelf actief op zoek zijn geweest naar informatie, dan had ik van beiden allicht niet gehoord.

Hoe zat het kostenplaatje in elkaar?

Tijdens mijn Erasmusuitwisseling beschikte ik over een Europese studiebeurs van 350€ per maand. Daarmee kon ik exact mijn huishuur betalen, maar voor alle andere onkosten (eten, drinken, uitgaan) was ik afhankelijk van mijn ouders. Aangezien ik ook niet té veel ‘op hun kap’ wilde leven, lagen mijn totale uitgaven ongeveer rond de 450€ à 500€ per maand.

Tijdens mijn stageperiode beschikte ik gedurende de eerste 6 maanden over een beurs van 400€ per maand in het kader van het Leonardo da Vinci programma. Omdat ik op hetzelfde kot verbleef als tijdens mijn Erasmusuitwisseling lag de huishuur opnieuw rond de 350€ per maand, plus dan nog de andere onkosten die opnieuw rond de 100€ à 200€ per maand lagen, waardoor de totale prijs opnieuw rond de 450€ à 500€ per maand lagen. Aangezien mijn stagebedrijf mij geen enkele vergoeding wilde (en ook niet mocht van de universiteit) betalen, stonden mijn ouders ook hier in voor de onkosten.

Omdat de Leonardo da Vinci-beurs mij slechts gedurende 6 maanden werd toegekend, moest ik na deze periode zelf op zoek gaan naar financiering. Omdat het evenementenbureau waar ik mijn stage deed mij geen vergoeding wilde betalen voor de komende 6 maanden waarin ik over geen beurs zou beschikken (hetgeen ik hun wel kwalijk nam aangezien ik de periode ervoor telkens van 9u tot 20u – gratis – had zitten werken, inclusief in de weekends!), besloot ik op eigen houtje een ander stagebedrijf te zoeken waar ik voor 300€ per maand als Marketingverantwoordelijke aan de slag kon. De stagevergoeding lag dus opnieuw rond het beursbedrag, maar positief was dat ik hier slechts van 10u tot 14u moest werken, waardoor ik in de namiddag ook nog tijd had om naar de Spaanse en Catalaanse les te gaan, en met vrienden af te spreken.

Je verblijfplaats: hoe zit dat in elkaar?

Wat betreft de zoektocht naar een goed kot één gouden tip: regel niets via internet voordat je de kamer zelf hebt gezien, want elk jaar zijn er verhalen van mensen die afgaande op foto’s op het internet een kot ‘geboekt’ hadden, en dan bij aankomst bleek alles er plotseling heel anders uit te zien.
Mijn ouders zijn eind juni naar Barcelona afgereisd om al eens op voorverkenning te gaan en hebben daar een week lang zitten rondbellen en rondmailen om kamers te bezichtigen. Uiteindelijk is het ze dan toch gelukt om een goede piso te vinden in Sant Cugat, op zo’n 25 minuten met de trein van Barcelona. Wij dachten dat alles in orde was wat betreft de kamer, totdat we eind augustus een mailtje kregen dat de deal toch niet doorging. Leuk, want begin september vertrok ik naar Barcelona…
Ik ben dan mails beginnen naar alle interessante aanbiedingen op Loquo (www.loquo.com; een site waarop je koten kan zoeken naargelang prijs, ligging, enz.; een aanrader). Ik denk dat ik zo’n honderd mails (in het Engels) heb zitten rondsturen, terwijl ik maar 5 antwoorden heb ontvangen; bij 3 ervan was de kamer al verhuurd, en bij de andere 2 moest ik zo snel mogelijk langsgaan. De eerste kamer waar we langsgingen lag in Rubí, op zo’n 35 minuten met de trein van Plaça Catalunya, en op 14 minuten van de UAB. De prijs bedroeg 350 euro per maand, alles inbegrepen. Hoewel ik in het begin mijn twijfels had over Rubí (een dorpje op 30 minuten van het centrum), ben ik uiteindelijk toch van mening veranderd aangezien het op slechts een kwartiertje van de unief lag (de Universitat Autònoma ligt nl. buiten het centrum van Barcelona) en er bovendien om de 5 minuten rechtstreekse treinen naar het centrum van Barcelona waren.
Wat betreft de zoektocht naar een kot; alles hangt eigenlijk een beetje af van waar je naar op zoek bent. Wil je in het centrum van Barcelona bij de Erasmusstudenten zitten, reken dan zeker op prijzen van 400 à 430 euro per maand. Indien je er daarentegen voor kiest om een kamer te huren bij Catalanen buiten het centrum van Barcelona, dan schommelen de prijzen zo’n een beetje tussen de 260 à 300 euro per maand. Vergeet echter niet dat het niet de plaats is die een Erasmusverblijf geslaagd maakt, maar ook zeker (en vooral!) je uiteindelijke kotgenoten. Zo verbleef een kennis van mij zeer dicht bij Plaça Espanya (in een sjieke buurt het centrum van Barcelona), maar omdat het gezelschap op kot nogal tegenviel was haar Erasmusverblijf uiteindelijk toch niet zo geslaagd als ze had gehoopt.

Ten slotte: een raad aan toekomstige internationale studenten?

Als je er uiteindelijk voor kiest om naar Barcelona te gaan, vergeet dan niet dat Barcelona de hoofdstad van Catalunya is, een autonome regio binnen Spanje waar de officiële talen Catalaans en Spaans zijn. Dat betekent dat veel informatie in de metro, op tv, in de kranten en op de universiteit enkel in het Catalaans worden meegedeeld, en dat je dus op het eind van je verblijf sowieso een paar woordjes Catalaans zal kunnen brabbelen. Elke universiteit geeft ook gratis cursussen Catalaans aan de buitenlandse studenten, en de meeste Catalanen appreciëren het enorm als je moeite doet om de taal te leren (Spaanse cursussen zijn meestal aan de helft van de prijs).

Een andere tip die ik je misschien toch kan meegeven is best toch wel te vertrekken met een zekere basiskennis Spaans, want de gemiddelde Spanjaard kan (of wil) geen Engels verstaan, laat staan spreken. Vooral de eerste weken op de unief (wanneer er nog vanalles geregeld moet worden met ik-weet-niet-wie-allemaal) komt het enorm goed uit indien je woordenschat iets verder reikt dan ‘vamos a la playa’ en ‘dos cerveza por favor’ . Ikzelf ben in augustus een cursus Spaans voor beginners gaan halen in de bibliotheek (het boek heet “Asimil – Spaans in de praktijk”, en bestaat uit een boekje en een vijftal cd’s), en heb dan een maand lang elke dag een paar hoofdstukken gedaan, zodat ik toch met een zekere basiskennis kan vertrekken.

Bij het zoeken naar een geschikte stageplaats vermeld je best ook je talenkennis, aangezien dit voor veel bedrijven een absoluut pluspunt is waar zeker rekening veel rekening mee wordt gehouden bij het selecteren van stagiairs. Ook kan het zoeken naar een stageplaats soms erg frustrerend verlopen aangezien veel bedrijven nauwelijks de moeite nemen om mails te beantwoorden, en daarenboven komt dan ook nog eens de vele academische en bureaucratische rompslomp (o.a. afspreken met de universiteit van een stagecontract, regelen van stagejaar, aanvragen van beurs, enzovoort), maar indien je besluit om een stage in het buitenland te doen vaststaat, zou dit alles geen hinderpaal mogen vormen.

Mijn keuze om te gaan studeren en stage te lopen in het buitenland te gaan doen is zonder meer een van de beste beslissingen geweest die ik heb genomen in mijn universitaire carrière. Louter professioneel gezien heb ik enorm veel bijgeleerd, maar ook op persoonlijk vlak heeft deze ervaring mij bovendien mijn grenzen doen verleggen, doordat ik gedurende zes maanden Erasmus en een jaar stage heb moeten zien te ‘overleven’ in een andere, vreemde omgeving, waardoor ik een veel beter inzicht heb gekregen in de verschillen en zienswijzen die bestaan tussen verschillende landen en culturen, wat zich dan weer heeft geuit in een verruimde blik en een groter respect t.o.v. personen met verschillende achtergronden met wie dagelijks in een internationale omgeving gecommuniceerd dient te worden. De extra bureaucratische rompslomp die zo’n unieke buitenlandervaring met zich meebrengt, neem je er dan ook met een glimlach bij!

Ik ben na het behalen van mijn Masterdiploma aan de K.U.Leuven opnieuw teruggekeerd naar Barcelona en woon er op dit moment. Mocht je dus nog met twijfels en/of vragen zitten, zoek me dan maar via Facebook of LinkedIn (via ‘Michiel Das’ zou ik normaal gezien snel te vinden moeten zijn  ) en ik zal proberen je zo goed mogelijk verder te helpen. Voor zij die van plan zijn op Erasmus/stage te vertrekken: geniet ervan. Voor zij die nog twijfelen: waar wachten jullie nog op?

Was het een leuke ervaring?

ja

Zou je nogmaals overwegen?

ja

Welke zaken vond je minder aan je buitenlandse ervaring

openbaar vervoerBekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen