Ervaringen

Op deze webpagina worden ervaringen van studenten van Vlaamse hogeronderwijsinstellingen die in het buitenland hebben gestudeerd of stage hebben gelopen, gepubliceerd en gedeeld.

Studenten met een buitenlandervaring worden uitgenodigd om hun ervaring via dit kanaal te publiceren. Klik hiervoor op: ik wil een nieuwe ervaring toevoegen.

De Vlaamse overheid tracht bij alle jongeren goesting en interesse te wekken om te studeren in het buitenland. Niet enkel bij de reguliere studenten, maar ook bij jongeren uit ondervertegenwoordigde groepen. Daarom heeft BILL in opdracht van de Vlaamse overheid buitenlandervaringen van jongeren uit deze groepen gebundeld in een frisse publicatie om zo andere studenten te inspireren. Lees meer.

Voor artikels en interviews: klik hier.

sakarya travesti


Sarah
Olomouc - TSJECHIE


  • Sarah (Olomouc, TSJECHIE)
    Olomouc, TSJECHIE

Kostprijs per maand

Minder dan €500/maand

Wie?

Sarah, studeert Geschiedenis

Bestemming

Tsjechië, Olomouc, Palacky University, 2007-2008

Beurs

Standaard Erasmusbeurs

Hoe kwam je tot deze ervaring?

Op het moment van de infosessies rond Erasmus aan de Letteren faculteit had ik eigenlijk zelf nog niet nagedacht over een verblijfje in het buitenland. Het was één van mijn vrienden die me had gevraagd haar te vergezellen naar de infoavond. Ik was na een half uurtje volledig overtuigd.

Voornaamste minpunten?

Een standaard probleem is dat het contact met de lokale studenten moeilijker is te bewerkstelligen dan het contact met de andere buitenlanders in Tsjechië. Ik heb daar wat aan proberen te veranderen door een aantal vakken exclusief met Tsjechische studenten te volgen, maar ondanks die inspanning is dit aspect toch wat in het water gevallen.

Zijn er zaken die je liever anders had gezien/gedaan?

Zoals reeds aangegeven vond ik het erg jammer dat de contacten met de lokale studenten zo moeilijk te realiseren waren. Indien ik het terug opnieuw zou magen doen, zou ik misschien ook wat meer tijd en moeite steken in het leren van de Tsjechische taal. (Alhoewel je die sowieso basis moet beheersen om in het dagelijkse leven te communiceren).

Je verblijfplaats: hoe zit dat in elkaar?

De verblijfplaats werd door K.U.Leuven en Palacký University geregeld. Alle buitenlandse studenten worden gehuisvest in studentenresidenties. Iedereen wordt per twee in kamers gehuisvest, tenzij je een kamer alleen aanvraagt. Per 8 personen heb je een keuken en twee badkamers. Alles is heel netjes verzorgd. De studentenresidenties zijn goed verbonden met het stadscentrum (15 minuutjes met een rechtstreekse tramlijn).

Ten slotte: een raad aan toekomstige internationale studenten?

Centraal en Oost-Europe zijn over het algemeen minder populaire bestemmingen. Dit vooral omdat de kwaliteit van het onderwijs er als zwak wordt ervaren. Hier zou ik toch enkele nuances willen bij plaatsen. Hoewel het zeker geen fabeltje is dat quoteringsystemen van examens er veel lakser zijn, moeten studenten er heel wat meer presteren tijdens het jaar (presentaties, papers, …). In mijn visie weegt het ene op tegen het andere. Bovendien heb ik daar vakken kunnen volgen die in Leuven niet gedoceerd worden. Ook deze bestemmingen zijn dus zonder twijfel de moeite waard!

Was het een leuke ervaring?

ja

Zou je nogmaals overwegen?

ja

Welke zaken vond je minder aan je buitenlandse ervaring

openbaar vervoerBekijk ook zeker de andere ervaringen


Eduard
CHINA
Beijing
stage
Lees meer...
Thomas
BRAZILIE
Sao Paulo
studie
Lees meer...
Natasja
PORTUGAL
Beja
stage
Lees meer...
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen