4.1.2.1 Eten en drinken

Eten en drinken Het is belangrijk je voor te bereiden op andere eetgewoontes, nl. wat, wanneer en hoe er gegeten wordt. Zelfs in Europa kan dit nogal eens verschillen, en deze verschillen worden nog groter als je naar andere continenten gaat: Afrika, Azië, Latijns-Amerika.

De wereldgezonheidsorganisatie (WHO) publiceert een interessant boekje over gezonde eetgewoonten op reis Guide on Safe Food for Travellers. Je kan dit boekje downloaden op: www.who.int/foodsafety/publications/travellers/en/.

Volgende websites bevatten interessante en nuttige tips:

Wanneer je last hebt van allergie(ën), vraag dan na of in je land en stad van bestemming specifieke producten vlot verkrijgbaar zijn.

Bij elke lange en korte reis is er de kans dat je wel eens ziek wordt. Veel ziektes betreffen maag- en darmproblemen. In de meeste gevallen wordt dat veroorzaakt door verandering in het klimaat en door het voedsel. Het drinken van water levert de meeste gevallen van ziekte op. Hier gaat het vooral om landen met een minder goede hygiëne zoals landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Om ziekte te voorkomen door het eten van voedsel kun je met een aantal dingen rekening houden.

Mag je het water drinken?

Drink enkel water uit flessen die nog niet geopend zijn. Pas vooral op met drinkwater. Bij twijfel is het altijd beter water uit flessen of frisdrank te gebruiken in plaats van water uit de kraan. Je kan water koken of chemisch ontsmetten. Vergeet niet dat je in de tropen meer moet drinken dan in België. Wanneer je een drankje echt niet kan afslaan, kies je thee of koffie in plaats van water uit de lokale put. Ook ijs kan onveilig zijn, zelfs het water dat je gebruikt om je tanden te poetsen.

Bij voeding is er een risico voor voedingsbesmetting omwille van slechte koeling, slecht gebakken vlees, en voeding verkocht op straatkraampjes. Je lichaam heeft alleszins wat tijd nodig om aan te passen aan de nieuwe soort voeding.

Enkele tips:

  • Zorg voor elementaire hygiëne: was je handen voor het eten met veel water en zeep.
  • Let op: vliegen in de buurt van voeding zijn de belangrijkste bron van besmetting.
  • Restaurantjes, eetcafés en straatstalletjes: ga bij voorkeur waar het druk is. In weinig bezochte eetgelegenheden is de kans groter dat je voedsel voorgeschoteld krijgt dat al een tijdje in openlucht ligt.
  • Eet enkel gebakken vleesgerechten: als het eten goed verhit is, is de kans groter dat alle ziektekiemen zijn gedood.
  • Bij het eten van vis en zeevruchten moet je zeker weten dat het vers is. Eet alleen vis die je op voorhand kan bekijken. Verse vis moet bijvoorbeeld heldere ogen hebben, de kieuwen moeten er bloedrood (niet bruinig) uitzien en de huid moet veerkrachtig aanvoelen.
  • Bij stalletjes langs de weg kun je het beste alleen verpakt eten kopen. De kans is erg groot dat bij het bereiden van het eten ongezuiverd water is gebruikt.
  • Pas op met het eten van rauw vlees, melk en zuivelproducten, ijsblokjes en ijsjes. Met het eten van groenten kun je best ook voorzichtig zijn. Het komt voor dat de groenten worden gewassen met onzuiver water.
Eten en drinken

Als algemene stelregel onthou je het volgende: boil it, cook it, peel it or forget it !Lees verder: 4.1.2.2   Plaatselijk vervoer
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen