4.1.1.3 Geldzaken

Geldzaken Het is belangrijk om je geldzaken in het buitenland goed geregeld te hebben. Vraag na bij je bank of je bankkaart geldig is (vb. Maestro is niet automatisch geldig in landen buiten Europa, maar je kan dit tijdelijk laten aanpassen).

Betaalmiddelen

In een deel van Europa betaal je met de Euro. Reis je naar landen die niet tot de Eurozone behoren dan krijg je te maken met andere munteenheden. Sommige landen leggen import- en exportbeperkingen voor de eigen munteenheid op. Raadpleeg voor je vertrek reisgidsen en websites. Op de pagina’s met praktische informatie staan vaak adviezen en tips voor het gebruik van debet- en kredietkaarten, en eventueel andere betaalmiddelen.

Geldzaken

Wees voorzichtig met cash geld en wees waakzaam bij het ophalen van geld uit geldautomaten.

Geldzaken

Bankrekening

Het openen van een bankrekening in het gastland hangt dikwijls af van de wijze waarop het accommodatiebeleid is geregeld. Sommige gastinstellingen vragen aan de student om een bankrekening te openen, andere doen dat niet. Veel studenten doen dit vaak spontaan zelf.

Ga voor je vertrek na wat je noden zijn:

  • Volstaat een basisrekening waarbij je een kaart wordt verstrekt die toegang geeft tot de geldautomaten en de faciliteit biedt om geld over te maken op je rekening?
  • Beschik je liever ook over een debetkaart?
  • Wil je toegang tot creditmogelijkheden?

Vraag na wat ter plaatse de kostprijs is voor het uitvoeren van betalingen en het ophalen van geld. Bij partnerinstellingen van je bank in Vlaanderen is dat vaak kosteloos.

Informeer je, voor je vertrek, via internet over de banken in je gastland, en over de producten die zij aanbieden.

Levensduurte

De levensduurte verschilt van land tot land, is afhankelijk van financiële koerswisselingen, en is afhankelijk van je persoonlijk budget.

Er bestaan websites waarop je de levensduurte in een bepaald land kan vergelijken met de levensduurte in België. Voorbeeld: www.expatistan.com.

Wisselkoersen

Op internet zijn websites te vinden waarop op een eenvoudige manier de wisselkoersen kunnen worden omgerekend. Voorbeeld: www.xe.com.

Kostenberekening

De betaalbaarheid van een verblijf in het buitenland speelt eveneens een rol in het maken van de juiste keuze. Een verblijf dat te duur is kan immers voor bijkomende stress zorgen. Een goede balans tussen je academische en persoonlijke ervaring moet er zijn. Je haalt immers het meest uit de totale ervaring.

Maak een budget voor jezelf en tracht dit zo goed mogelijk te volgen. Wanneer je tijdig aan je voorbereiding begint, kan je een spaarplan opzetten, of als jobstudent bijklussen om wat extra zakgeld te verdienen.

Hou bij het opstellen van het kostenberekening niet alleen rekening met reis- en verblijfkosten, maar noteer ook: studiekosten, kosten voor eten en drinken, kosten voor hobby’s en vrijetijdsbesteding, verplaatsingskosten, eventueel kosten voor medicijnen, andere.

Een voorbeelddocument Kostprijs studie en stage in het buitenland kan worden gedownload: zie link onderaan deze pagina.

Noodnummers

  • Card stop: www.cardstop.be
  • Nummer van je bank in België.
  • Nummer van een contactpersoon in België die eventueel geld kan toesturen.

word Kostenberekening (01/03/2019, 235 kB)


Lees verder: 4.1.1.4   Communicatiemiddelen
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen