4.3 Gezondheid

Gezondheid Er zijn veel aspecten van veiligheid en gezondheid die je in acht moet nemen als je naar het buitenland, maar vooral als je naar landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië gaat.

Je moet op voorhand een aantal zaken in orde maken, zoals inentingen, en een reisapotheek samenstellen, maar ook ter plekke moet je je houden aan een aantal voorschriften en raadgevingen. De algemene regel is: vermijd het gebruik van alcohol en drugs. Vele ongevallen en kwetsuren zijn immers het gevolg van overdadig alcohol- of druggebruik. Anderzijds kan het in sommige landen ernstige gevolgen hebben als je de drug- en alcoholwetgeving met de voeten treedt.

Preventie

Wanneer je goed let op je persoonlijke hygiëne, wanneer je steeds alle wonden grondig ontsmet en je drinkt en eet slechts die dingen waarvan je weet dat ze goed behandeld zijn, dan loopt er allicht niet veel mis.

Vertoon veilig gedrag om mogelijke ongevallen te voorkomen. Ook veilig seksueel gedrag is absoluut een grote zorg om seksueel overdraagbare aandoeningen te vermijden, ook aids.

Indien je een medische ingreep moet ondergaan, vraag dan expliciet dat er steriel materiaal gebruikt wordt. Vermijd inspuitingen, indien niet noodzakelijk. Vaak is orale toediening van een medicament mogelijk.

Indien je in het hooggebergte verblijft, moet je beseffen dat je de eerste dagen last kan hebben van hoogteziekte: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid. Doe het kalm aan in het begin.

Als je voor een lange periode naar het buitenland gaat, is het aangewezen een volledig preventief onderzoek te laten doen, ook van je ogen en tanden. Als je een chronische aandoening hebt, die voortdurend medicatie vereist, is het belangrijk hierover concrete gegevens bij te hebben: getypte voorschriften en een volledig medisch dossier.

Inentingen en medicatie

Je zal enkele maanden in het buitenland verblijven, in een heel andere situatie dan thuis.

Indien je echter je gezond verstand gebruikt, je gedrag aanpast en een aantal gezondheidsadviezen voor tijdens en na je reis goed opvolgt, dan kan je de risico’s tot een minimum beperken.

Wanneer je enkele weken tot maanden buiten Europa zal verblijven, is het verstandig tijdig na te gaan welke inentingen verplicht zijn en welke aangeraden worden. In een aantal tropische landen is enkel nog de vaccinatie tegen gele koorts verplicht. Daarnaast worden per bestemming andere inentingen aangeraden. Vaak wordt aanbevolen zich in te enten tegen hepatitis A en B, buiktyfus, meningitis. Kijk ook na of je inenting tegen polio en tetanus nog geldig is.

Voor elke bestemming worden de vaccinatie-adviezen regelmatig aangepast. De meest recente informatie kan je bekomen bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de Travel Clinic van de universitaire ziekenhuizen.

Je begint met je inentingen drie maanden op voorhand. Bij je eerste inenting krijg je het gele boekje. Hierin worden al je vaccinaties genoteerd. In de landen die een vaccinatie tegen gele koorts eisen, moet je dit boekje bij aankomst kunnen voorleggen.

Reisapotheek

Raadpleeg je huisarts voor de precieze samenstelling van je reisapotheek, en vraag om de generische naam te noteren van de medicatie die je gewoonlijk moet nemen. Het kan immers zijn dat de merknaam die je gewoonlijk neemt, niet te verkrijgen is in je gastland.

Gezondheid

Wanneer je in de medische sector gaat werken zijn specifieke zaken (handschoenen, mondmaskers, …) nodig. Informeer je bij je docenten en huisarts.

Interessante websites

Wil je nog meer weten over vaccinaties en gezondheidstips, consulteer dan volgende websites:Lees verder: 4.4   Veiligheid
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen