3.2.2 Kennis van de plaatselijke taal

Kennis van de plaatselijke taal Welke taal zal je gebruiken tijdens je verblijf in het buitenland? Zijn er specifieke taalvereisten? Moet je een taalniveau kunnen bewijzen, of moet je een taaltest afleggen? Ga je les volgen of stage lopen in het Engels of Frans? Zal je een nieuwe taal leren? Dit zijn vele vragen waarop het antwoord enkel kan zijn: begin tijdig. Zorg dat je je nog kan inschrijven voor een taalcursus. Je kan een taalcursus volgen aan het talencentrum van je hogeronderwijsinstelling, een CVO bij jou in de buurt.

Je kan je ook op je eigen manier en op je eigen ritme voorbereiden door veel kranten te lezen in de vreemde taal, websites te bezoeken, te chatten met mensen van andere landen. Op een creatieve manier kan je heel wat oefenen zonder dat het je iets kost.

Zelfs als je naar een land gaat met een weinig gesproken taal, waar je kan communiceren in bijvoorbeeld het Engels of het Frans, is het toch wel heel belangrijk dat je enkele woorden en zinnen kent in de lokale taal. Je kan niet altijd Engels of Frans spreken met iedereen. Soms zijn er eenvoudige zaken zoals naar de markt gaan, naar de bank gaan, de weg vragen, … Je zal merken dat je snel eenvoudige gesprekken kan voeren met de lokale bevolking als je zelf een eerste aanzet kan geven. Op die manier zal je ook kunnen deelnemen aan de activiteiten van de lokale studenten, de lokale mensen.

Erasmusstudenten en -stagiairs

Vanaf 1 januari 2015 zijn alle studenten die op uitwisseling gaan onder Erasmus verplicht de taaltest uit te voeren, één voor vertrek en één voor terugkomst.

De taaltest duurt ongeveer 40-50 minuten. Je kan de test onderbreken en later verder werken. De taaltest wordt uitgevoerd vóór de aanvang van de studie / de stage. Maar, indien je dan al op je bestemming bent, ben je nog verplicht deze taaltest uit te voeren.

Je zal onmiddellijk je resultaat krijgen. Dit heeft geen invloed op je internationale studie / stage of je beurs maar, als je onvoldoende scoort, krijg je een uitnodiging om online je taal bij te werken.

Hulp bij de taalvoorbereidingLees verder: 3.3   Personen met een functiebeperking
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen