3.1 Maatschappelijke context

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op een aantal inzichten en vaardigheden die als basishouding kunnen dienen wanneer je gaat wonen, werken en/of studeren in een andere maatschappelijke context. Uiteraard kunnen we hier geen overzicht geven van alle mogelijke culturele en socio-economische contexten waarin je terechtkomt. Onthoud dit: omgaan met mensen veronderstelt het inzetten van een aantal sociale en communicatieve vaardigheden. Of dit nu in België, Spanje, of Zuid-Afrika is. Alleen is het zo dat, hoe meer de context waarin je terechtkomt verschilt van die waarin je zelf bent opgegroeid, hoe meer je basisvaardigheden op scherp worden gesteld.
Voor een Peruaan die in jouw ogen iets onbegrijpelijks doet, zal je meer moeite moeten doen om empathie op te brengen dan voor je Belgische buurman die in jouw ogen normaal gedrag vertoont.

Verwachtingen hebben een grote invloed op hetgeen je waarneemt. Als je verwacht in een heel andere cultuur terecht te komen in Panama, dan zal je vooral oog hebben voor de verschillen tussen jou en de plaatselijke bevolking. Zo zal je misschien niet altijd merken hoeveel gelijkenissen er tussen jullie zijn. Anderzijds zal je verwachten in de Verenigde Staten in een westerse context terecht te komen. Dat is ook zo, maar je zou nog wel eens kunnen schrikken van de culturele verschillen die er bestaan tussen jou en je Amerikaanse vriend.

Maatschappelijke contextLees verder: 3.1.1   We zijn hetzelfde maar kijken door een andere bril naar de wereld
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen