4.1.2.2 Plaatselijk vervoer

Kies voor een veilige manier om je te verplaatsen in je gastland. Pas overal op voor zakkenrollers.

Plaatselijk vervoer

Bus

Meestal is dit de goedkoopste manier om je te verplaatsen in je gastland, zeer populair bij studenten, maar dikwijls niet de snelste. In veel landen wordt er gebruik gemaakt van shuttlebusjes. Dit zijn kleine busjes die speciaal zijn bedoeld voor toeristen. Vaak rijden zij op vaste routes naar allerlei toeristische bestemmingen zoals de markt, musea en het strand. De prijs is laag omdat je het busje deelt met andere toeristen. Deze busjes rijden meestal niet op vaste uren, maar wachten tot zij vol zijn voor ze vertrekken.

Plaatselijk vervoer

Trein / metro

Meestal sneller dan de bus - brengt je meestal naar de grote steden in je gastland. Nuttig als je veel wilt zien in een korte tijd. In grote steden zal je je meestal met de metro verplaatsen. Reis niet in je eentje ’s avonds met de trein of met de metro. Zorg dat je je vertrouwd maakt met het metrosysteem, dat soms wel zeer verschillend kan zijn van de systemen die je kent van je eigen land of je buurlanden.

Plaatselijk vervoer

Vliegtuig

In vele landen is het luchtverkeer de gewoonste zaak van de wereld, ook binnen het eigen land. Als de wegen onveilig, slecht verlicht en in slechte staat zijn, is het vliegtuig een perfecte, veilige en snelle oplossing, die ook frequent door de eigen bevolking gebruikt wordt.

Zoek voor interne / binnenlandse vluchten een betrouwbare maatschappij. Raadpleeg de EU-lijst: http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_nl.htm.

Reizen met het vliegtuig draagt bij tot de klimaatopwarming. Je kan ook kiezen voor duurzaam reizen en de schadelijke uitstoot die je reis veroorzaakt compenseren door duurzame energieprojecten te ondersteunen. Zo kan je op een eenvoudige manier bijdragen aan het bestrijden van de klimaatverandering. Sommige luchtvaartmaatschappijen of reisorganisaties bieden je bij het boeken van een ticket de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te compenseren. Meer info vind je ook op www.greenseat.nl.

Auto

Om buiten Europa een auto te huren, heb je een internationaal rijbewijs nodig. Het is natuurlijk leuk om met enkele vrienden met de auto het land te ontdekken. Pas echter op voor onveilige toestanden omwille van de politieke situatie, slechte wegen, en vooral slecht verlichte wegen. Ook hier geldt: rij niet na het vallen van de duisternis. De wegcode kan verschillen van je eigen land; de rijomstandigheden kunnen sterk verschillen; misschien heb je nog nooit links gereden. Er zijn dus vele stressfactoren die het rijden en de tocht toch wat bemoeilijken. Zorg dat je wagen goed verzekerd is, omnium verzekerd (full coverage). In sommige landen worden rijongevallen waar je aansprakelijk bent zwaar beboet. De raad die we je willen geven is: gebruik het openbaar vervoer zo veel je kan en huur geen wagen.

Plaatselijk vervoer

Taxi

In vele landen is de taxi goedkoper dan in België, dus een nuttig vervoermiddel. Maar, let er toch op dat je op voorhand met de chauffeur een overeenkomst sluit over de prijs. Pas op voor tips en suggesties van taxichauffeurs. Dikwijls krijgen zij een commissie wanneer zij jou naar een bepaald hotel of een attractie brengen. Bij aankomst is het volgende zeer belangrijk: eerst bagage, dan jij, dan betalen.

Enkele veiligheidstips

 • Verplaats je ’s avonds en ’s nachts zo weinig mogelijk alleen.
 • Neem ’s avonds en ’s nachts geen taxi die reeds bezet is met twee of drie personen.
 • Vermijd steeds overdreven snelheid en aarzel niet je chauffeur aan te manen trager te rijden en minder risico te nemen. Houd er rekening mee dat vooral ’s nachts auto-ongevallen gebeuren, vaak veroorzaakt door slecht verlichte en gebrekkige wegen, niet verlichte voertuigen.
 • Maak steeds je veiligheidsgordel vast.
 • Als buitenlander vermijd je best betogingen, manifestaties en politieke meetings.

Tips voor goedkoop vervoer

 • Busmaatschappijen, bijvoorbeeld Eurolines: www.eurolines.be
 • Er zijn ook heel wat low cost vliegtuigmaatschappijen. Informeer je via internet.
 • Check ook zeker alle kortingen en interessante formules die bus-, trein-, vliegtuig- en andere vervoersmaatschappijen ontwikkeld hebben voor rondreizende jongeren.
 • Belgische spoorwegen: www.b-rail.be
 • Airstop: www.airstop.be. Via Airstop kan je last minutes boeken voor vliegtuigen en ferries.
 • Taxistop biedt alternatieve vervoerformules die heel populair zijn bij reizende jongeren: www.taxistop.be.
 • Via Eurostop (www.eurostop.be) kan je betalend meeliften naar alle uithoeken van Europa.
 • Meer info is ook te vinden via alle toeristische informatiebronnen: reisgidsen, bij touroperatoren, op internetsites.
 • Kijk ook bij: www.gostrange.be en www.kamiel.info.


Lees verder: 4.1.3   Na je verblijf in het buitenland
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen