4.4 Veiligheid

Ongevallen kunnen overal gebeuren. Studeren en stage lopen in het buitenland is niet noodzakelijk onveiliger dan in je eigen land. Maar het is wel belangrijk alert te zijn.

Meer dan bij een gewone reis naar een toeristische bestemming, stellen reizigers en thuisblijvers zich vragen bij de veiligheid wanneer een reis naar Afrika, Azië of Latijns-Amerika ondernomen wordt. Daarom hier enkele nuttige tips en adviezen. Niet alle adviezen zijn even geldig voor alle bestemmingen. Wie in een klein dorpje thesisonderzoek verricht, loopt niet dezelfde risico’s als iemand die in een grootstad stage loopt. De meeste tips en adviezen zijn echter algemeen geldig, ook voor Europese bestemmingen. In het Zuiden loop je echter extra risico omdat jij er nu eenmaal anders uitziet. Je valt op als rijke blanke, of je dat nu wilt of niet. We willen je zeker niet afschrikken, we willen wel dat je even stilstaat bij mogelijke risico’s. Hou regelmatig de website van Buitenlandse Zaken (www.diplomatie.belgium.be) in de gaten. Als zij een negatief reisadvies vermelden, zal je moeten wegblijven van deze reisbestemming. In het geval van een studie of stage in het kader van je opleiding zal je zelfs geen toestemming krijgen van de internationale coördinator van je thuisinstelling. Als je na je studie nog op eigen initiatief gaat verder studeren in het buitenland, is het je eigen verantwoordelijkheid, maar we drukken er sterk op dat je de richtlijnen van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgt.

In het buitenland ben je te gast, en er wordt van je verwacht dat je jezelf gedraagt volgens de wetten en de regels van het land. Deze kunnen danig verschillen van wat je gewoon bent, dus het is zeker belangrijk dat je hier tijdens je voorbereiding de nodige aandacht aan besteedt. Volg de regels, ook al heb je het gevoel dat ze repressief zijn, irrationeel en niet mee met de tijd. Ga er niet van uit dat de lokale overheid flexibel is omdat je een buitenstander of student bent. Laat je niet verleiden tot schijnbaar goede deals op straat, op de zwarte markt, of tot het aankopen van goederen voor je buitenlandse vrienden in winkels waartoe zij geen toegang hebben.

Tracht de culturele context waarbinnen deze wetten en regels gelden zo goed mogelijk te begrijpen. Als je er niet mee akkoord gaat, ga dan gerust in discussie met je landgenoten omdat je op die manier misschien wel een beter inzicht krijgt. Wees echter voorzichtig wanneer je dit bespreekt met de lokale bevolking. Niet overal is het toegelaten wetten en regels in vraag te stellen of openbaar te bespreken. Wees voorzichtig, diplomatisch en oordeel niet. Voorkom uitspraken als beter en slechter en vervang ze door anders. Als je echte morele problemen ondervindt om je te schikken naar de wetten en regels van het land, dan kan je beter een andere bestemming kiezen. Praat erover voor je vertrek.

Veiligheidstips

 • Zorg dat je je op voorhand informeert over de lokale wetten. Als iets wettelijk is in je eigen land, betekent dat nog niet dat het ook wettelijk is in je gastland. En je zal zeker niet met favoritisme behandeld worden, omdat je een buitenlander bent. Vraag aan je lokale coördinator om wat uitleg te krijgen over de lokale wetten waar je zeker mee rekening moet houden. Zorg dat je zeker het telefoonnummer en adres van de Belgische ambassade of consulaat bij je hebt.
 • Het is nuttig om via je contactpersonen te informeren over veiligheid. Stel vragen over de politieke situatie, criminaliteit en verkeersveiligheid in je land van bestemming. Wat je eigen veiligheid betreft, is het zo dat de meeste landen in het Zuiden niet gevaarlijker zijn dan België. Maar je moet het gevaar natuurlijk niet opzoeken. Vraag bij aankomst wie je kunt contacteren mocht er zich een noodgeval voordoen. Op de website van de federale overheid vind je onder de rubriek Op reis in het buitenland heel wat veiligheidstips: www.diplomatie.belgium.be.
 • Draag nooit veel geld op zak en in geval van aanranding, geef dan je geld af zonder tegenstribbelen.
 • Berg je vliegtuigticket, paspoort en officiële documenten ergens veilig op, draag ze niet altijd op zak.
 • Neem een fotokopie van je belangrijke documenten of bewaar een gescande versie op een geheugenstick (identiteitskaart of paspoort, visum, vliegtuigticket en rijbewijs) of op je e-mail. Bewaar een kopie in België en bewaar een kopie apart van de originele documenten. In geval van diefstal ben je dan toch die documenten niet kwijt. In sommige landen moet je steeds een origineel identiteitsbewijs op zak hebben. Indien niet, draag enkel een kopie bij je.
 • Wees je altijd bewust van je omgeving. Ga niet alleen op verkenning in onbekende gebieden en wees alert.
 • Ga niet alleen uit. Ook wanneer je met vrienden uitgaat, blijf dan in goed verlichte straten en vermijd verlaten buurten.
 • Loop niet te koop met dure juwelen, camera’s of andere elektronica.
 • Voetgangers hebben niet overal voorrang.
 • Ken de belangrijkste verkeersregels van je gastland.
 • Wees voorzichtig met alcohol en spreek in je vriendengroep af wie nuchter blijft.
 • Draag geen uitdagende, provocerende of erg dure kleding.
 • Let op mogelijk provocerende uitspraken.
 • Besteed aandacht aan het gedrag van de lokale student en pas je aan.
 • Lees de lokale krant, of volg het lokale nieuws.
 • Zoek geen betogingen of demonstraties op. Ook onschuldige omstaanders delen wel eens in de klappen.
 • Bescherm je paspoort en haal het niet zomaar boven.
 • Wees voorzichtig wanneer je terechtkomt in een grote groep. Hierin bewegen zakkenrollers zich het liefst.
Veiligheid

Noodnummer bankkaarten (Cardstop) + 32 (0)70 344 344 (kijk ook op de website van www.cardstop.be voor tips voor veilig kaartgebruik).

Docstop (www.docstop.be/DocStop/). Zo voorkom je het risico op frauduleus gebruik van het document en de eventuele financiële gevolgen (vb. Het openen op jouw naam van een telefoonabonnement, aankoop via de post, enz.): 00800 2123 2123 of + 32 2 518 21 23.

Europees noodnummer: 112Lees verder: 4.5   Verantwoordelijkheid
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen