1.2.2 Wat wil je?

Persoonlijke groei

Studenten die terugkeren van een studie- of stageverblijf in het buitenland zien dit vaak als een unieke levenservaring. Je werd geconfronteerd met nieuwe denkwijzen en levensstijlen, waardoor je groeit als persoon.

Zeker voor niet-kotstudenten is een verblijf in het buitenland vaak een eerste ervaring weg van huis. Voor elke student is het een ervaring: weg van de vertrouwde omgeving, weg van vrienden en familie. Dat is soms niet/niet altijd makkelijk, maar weegt niet op tegen het gevoel van zelfverrijking dat het verblijf in het buitenland met zich meebrengt. Nadat je jezelf hebt moeten onderdompelen in een nieuwe cultuur, de uitdaging hebt aangegaan om in een niet vertrouwde omgeving academisch succesvol te zijn, heel wat hoogtes en laagtes hebt ervaren als buitenlander, keer je naar huis terug met een verhoogd zelfvertrouwen en enige trots over wat je hebt bereikt.

Intellectueel gezien is een buitenlandervaring een eyeopener, waarbij je een beter begrip en dieper inzicht hebt gekregen op grote wereldthema’s. De ontmoeting met andere internationale studenten geeft je een unieke inkijk in de visie vanuit verschillende culturen, en leert je dat de wereld meer en breder verbonden is dan ooit voorheen. Ook het belang van internationale samenwerking wordt op die manier duidelijker.

Loopbaan

Werkgevers zijn zich almaar meer bewust van de extra vaardigheden die iemand met een buitenlandse ervaring heeft. Deze studenten hebben doorgaans internationale kennis, ervaring met het gebruik van meerdere talen, cross-culturele communicatievaardigheden, analytische vaardigheden, beter zicht op de verschillen tussen culturen. Zij zijn flexibeler en kunnen zich vlotter aanpassen aan veranderende omstandigheden.


Carrièreplanning en je cv

Overweeg je een carrière met een internationale component, bereid je dan voor door terug te blikken op je persoonlijke en professionele groei tijdens je buitenlandse ervaring. Als je kan aantonen welke vaardigheden dit zijn en deze overtuigend kan brengen aan de hand van voorbeelden, maak je een sterke indruk.

Breng je internationale ervaring op je cv naar voren door dit eventueel onder een afzonderlijke titel te plaatsen. Maak een oplijsting van de talen die je spreekt, van je stages, projecten, veldwerk in het buitenland. Beschrijf kort wat je in het buitenland hebt gedaan, en welke vaardigheden je hebt opgedaan. Indien mogelijk, maak dan in je interview melding van de manier waarop je hebt bijgeleerd op het vlak van communicatie, creativiteit, conflicthantering en je probleemoplossend vermogen.
Lees verder: 1.2.3   Waar wil je naartoe?
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen