3.1.2 We ontmoeten mensen, geen culturen

Ontmoet mensen, geen culturen. Stel dat iemand je vraagt: hoe voeden Belgen hun kinderen op? Of, hoe begroeten Belgen elkaar? Al snel zal je verschillende mogelijke antwoorden kunnen bedenken. Niet alleen doordat er verschillende subculturen bestaan - vriendengroepen in Brussel zullen elkaar anders begroeten dan vriendengroepen in West-Vlaanderen - maar ook omdat mensen uit veel meer bestaan dan enkel uit hun cultuur. Onderschat dus de persoonlijke voorkeuren en gewoontes van mensen niet. Net zoals je die veralgemeningen niet over Belgen kan maken, kan je dit ook niet in andere landen. Uitspraken als: Japanners zijn harde werkers, houden dan ook geen steek. En toch kunnen we parallellen trekken. Bedenk daarbij dat landsgrenzen vaak pas later getekend zijn dan dat culturen ontstonden. Zo zal een Fransman die in de Alpen woont misschien meer culturele gelijkenissen vertonen met een Zwitser die ook in de Alpen is opgegroeid, dan met een Fransman uit Bretagne. Stereotypen komen niet uit de lucht vallen, en zijn meestal wel op reële ervaringen gebaseerd. Zolang je ze niet veralgemeent is daar ook niks mis mee. Het klopt dat veel moslims geen alcohol drinken. Maar wees niet verbaasd als je een Marokkaan met een pint ziet. Senegalezen komen in jouw ogen misschien vaak te laat, maar heb ook oog voor je Senegalese collega die steevast op het afgesproken uur aanwezig is.

Mensen hebben verschillende identiteiten, en kunnen zich dus ook aanpassen aan verschillende (sub)culturen. In het voorbeeld hierboven gaat je Senegalese collega misschien anders om met tijd bij jou dan bij zijn vrienden. Jij zal een docent anders aanspreken dan je moeder of lief. In deze situaties ben je respectievelijk: student, dochter / zoon, partner. Dit zijn enkele van jouw identiteiten.

Probeer te begrijpen waarom mensen doen wat ze doen. Opnieuw: stel de waaromvraag. Wees niet bang om vragen te stellen. Meestal appreciëren mensen het dat je hun cultuur, hun gewoontes en gebruiken wilt leren kennen. Menselijk gedrag proberen te begrijpen heeft als gevolg dat je minder snel gaat oordelen. Je gaat je oordeel uitstellen. Het uitgangspunt hierbij is dat zaken die je niet gewoon bent niet per se beter of slechter zijn. Vaak zijn ze gewoon anders. Gedrag proberen begrijpen, én hiervoor begrip opbrengen, is niet hetzelfde als akkoord gaan met dat gedrag.

Een studente Lerarenopleiding in Cambodja vertelt:

Ik liep stage op een schooltje in Cambodja. De juf gaf de kinderen regelmatig een (harde) tik. Ik werd hier telkens heel boos om: kinderen slaan is iets wat volledig indruist tegen alles waar ik voor sta. Ik heb dan ook duidelijk gemaakt dat ik een slechte manier van opvoeden vind. De situatie veranderde niet, en na verloop van tijd, toen ik de juf beter leerde kennen, heb ik haar eens gevraagd waarom zij de kinderen op deze manier straft. Eerst vond ze dit een vreemde vraag, maar ik drong aan. Heel traag drong het tot me door dat dit volgens haar de beste manier is om kinderen op te voeden. Dat kinderen op deze manier het snelste bijleren. Het was een waar gevecht met mezelf om in te zien dat deze leerkracht eigenlijk gewoon het beste wil voor haar leerlingen. Alleen is de manier waarop ze dit bereikt heel anders dan de manier waarop ik geleerd heb dit te doen. Dit betekent niet dat ik haar gedrag ten aanzien van de leerlingen goedkeur. Ik keur het uiteraard af. Maar het betekent wel dat ik er begrip voor kan opbrengen.Lees verder: 3.1.3   Andere opvattingen
 
Flanders Knowledge Area

Flanders Knowledge Area

www.flandersknowledgearea.be

Study in Flanders

Study in Flanders

www.studyinflanders.be

Research in Flanders

Research in Flanders

www.researchinflanders.be

Studeer in het Buitenland

Studeer in het Buitenland

www.studeerinhetbuitenland.be

Handboek Internationalisering

Handboek Internationalisering

www.handboek-internationalisering.be

Studies and Statistics

Studies and Statistics

www.flandersknowledgearea.be / nl / projecten / studies-and-statistics

Forum

Forum

www.flandersknowledgearea.be / nl / fora

Blog

Blog

www.flandersknowledgearea.be / nl / blog

Reconfirm

Reconfirm

www.reconfirm.be

Klik hier om de andere projecten van Flanders Knowledge Area te raadplegen